

KT Canada Virtual Scientific Meeting -Agenda

Theme: Developing and evaluating tailored dissemination strategies for different audiences: What have we learned from dissemination science during COVID-19?

Please note that all sessions take place on Zoom. Times listed are in Eastern Time and this schedule is subject to change

Day 1 - May 4, 2022

Time	Session	Format
11:30am	Opening Ceremony Kahontakwas, Diane Longboat, Elder & Knowledge Keeper	Live
12:00 - 12:15pm (15 mins)	Welcome and Introductions Dr. Sharon Straus (University of Toronto)	Live
12:15 – 12:45pm (30 mins)	Opening Lecture: Dr. Vincent Larivière (Université de Montréal) "The effects of COVID-19 on the dissemination of research" Chair: Dr. Sharon Straus (University of Toronto)	Live
12:45 – 1:00pm (15 mins)	Q&A	Live
1:00 – 1:15pm (15 mins)	Break	
1:15 – 2:15pm (1 hr)	Podium Presentations, Session 1 Chair TBD 1. Christine Ackerley: Effective argumentation for action in AMR: A textual case study of the UK's Review on Antimicrobial Resistance final report 2. Kaylee Byers: "I just feel there's a real communication problem": Perceptions of Public Health Communications by Women in Caregiving Professions in British Columbia 3. Michael Del Bel: Combining machine learning and crowdsourcing for systematic and scoping review citation screening: Derivation and validation of two hybrid algorithms	For each: 10-min pre- recorded presentation, up to 5 mins live Q&A



	4. Brenda Tittlemier: A Scoping Review to Identify and Describe Characteristics of Theories, Models and Frameworks of Health Research Partnerships	
2:15 – 2:30pm (15 mins)	Break	
2:30 – 3:30pm (1 hour)	Panel #1: COVID-19 Publication Overload Moderator: Dr. Ruth Ndjaboue, Université de Sherbrooke Panelists: Dr. Naomi Lee (The Lancet) Dr. Kirsten Patrick (CMAJ) Dr. David Moher (Centre for Journalology, Ottawa Hospital Research Institute)	Live
3:30 – 3:45pm (15 mins)	Break	
3:45 – 4:00pm (15 mins)	Poster session 1 Chair TBD 1. Vincent Boucher: Truth or Pandemic: A platform, Podcast and Online Game to fight COVID-19 misinformation 2. Nancy Butcher: CommuniKIDS: Co-development and dissemination of a tool for communicating trial results in child health research 3. Tina Cheng: Tailored COVID-19 Public Health Messaging for Young Adults	The top ranked 18 posters will be featured in these sessions. Combination of pre-recorded presentations & live Q&A
4:00 – 4:10pm (10 mins)	Break	
4:10 – 4:25pm (15 mins)	 Claudyne Chevrier: Mobilizing TB Stories in Northern Prairie First Nations Communities: Developing and Evaluating Patient- Centered KT Products for TB Elimination Lissa Pacheco-Brousseau: Hip and Knee Total Joint Arthroplasty Online Knowledge Translation Resources for Patients and Healthcare Professionals: A Canadian environmental scan Mari Somerville: Engaging decision-maker and patient partners in COVID-19 rapid review research 	The top ranked 18 posters will be featured in these sessions. Combination of pre-recorded presentations & live Q&A



4:25 – 4:35pm	Conclusion of Day 1	Live
(10 mins)	Dr. Sharon Straus (University of Toronto)	Live

Day 2 – May 5, 2022

Time	Session	Format
11:00 – 11:10am	Welcome: Day 2	Live
(10 mins)	Dr. Sharon Straus (University of Toronto) Plenary lecture:	
	Doriane Etienne & Dr. Holly Witteman (Université Laval)	
11:10 – 11:40am (30 mins)	"Digital knowledge translation to the public in an evolving pandemic context"	Pre-Recorded
	Chair: Dr. Melissa Brouwers (University of Ottawa)	
11:40 – 11:55am (15 mins)	Q&A	Live
11:55 – 12:10pm (15 mins)	Break	
	Panel #2: Advancing dissemination science during COVID-19 - Targeting a variety of audiences and measuring impact	
	Moderator: Dr. Maoliosa Donald (University of Calgary)	
12:10 – 1:10pm (1 hour)	Panelists: Dr. Michelle Driedger (University of Manitoba)	Live
(Tilout)	Dr. Sarah Funnell (University of Ottawa)	
	Chris McCutcheon (Ottawa Hospital Research Institute) Dr. Justin Presseau (Ottawa Hospital Research Institute)	
	Dr. Borsika Rabin (UC San Diego)	
1:10 – 1:25pm (15 mins)	Break	
	Podium Presentations, Session 2	
1:25 – 2:25pm (1 hour)	Chair: Dr. Linda Li (University of British Columbia)	For each: 10-min pre- recorded presentation, up to
	1. Lubna Daraz: Rapid systematic review - Health information seeking by patients and the public relevant to COVID-19	5 mins live Q&A



	 2. Prasanna Kannan: Adapting to remote engagement and knowledge mobilization during the COVID-19 pandemic: Learnings from the Smart Indigenous Youth (SIY) project 3. Alda Kiss: Patient-targeted resources to support decisions about Medical Assistance in Dying in Canada: An online environmental scan 4. Amelia Palumbo: Intervention co-development: Mapping behaviour change techniques to barriers and enablers of plasma donation to support newly eligible gay, bisexual and men who 	
	have sex with men in Canada	
2:25 – 2:40pm (15 mins)	Break	
2:40 – 2:55pm (15 mins)	Poster Session 3 Chair: Dr. Krystina Lewis (University of Ottawa) 1. Leah K Crockett: Characterizing health research partnerships in child health: a scoping review 2. Tami Morgan: A scoping review of tools to guide clinical discussions on physical activity, sedentary behaviour, and/or sleep for health promotion between primary care providers and adults who access care 3. Nisha Nigil: Evaluation of the Work-Up for Thyroid Nodules in Primary Practice Across Northern Ontario	The top ranked 18 posters will be featured in these sessions. Combination of pre-recorded presentations & live Q&A
2:55 – 3:05pm	Break	
3:05 – 3:20pm (15 mins)	Poster Session 4 1. Alexandra Korall: A systematic, consensus-based approach to select theories, models and frameworks for implementation practice: Development using a case example with hip protector use in long-term care and proposal of a model 2. Carole Lunny: The development of a new risk of bias tool for network meta-analysis 3. Wilmer Santos: The Effectiveness of Champions in Implementing Innovations in Healthcare Settings: A Systematic Review	The top ranked 18 posters will be featured in these sessions. Combination of pre-recorded presentations & live Q&A
3:20 – 3:30pm (10 mins)	Conclusion Dr. Sharon Straus (University of Toronto)	



Day 3 - May 6, 2022

Time	Session	Format
11:30 – 11:40am (10 mins)	Welcome: Day 3	Live
	Dr. Sharon Straus (University of Toronto)	
11:40 – 12:40pm (1 hour)	Podium Presentations, Session 3 Chair TBD 1. Christine Cassidy: Using a Learning Health System Framework to Examine COVID-19 Pandemic Planning and Response 2. Emily Clark: Conducting rapid reviews for health policy makers during the pandemic in an evolving evidence ecosystem: new synthesis methods and dissemination plans 3. Gabrielle Chicoine: Impact of an evidence-based educational intervention to improve concurrent disorder management: findings from a prospective cohort study of healthcare professionals in Quebec, Canada 4. Daniel Niven: De-implementation of Low-value Albumin Fluid Resuscitation in Critical Care — Customized KT during a Pandemic	For each: 10-min pre-recorded presentation, up to 5 mins live Q&A
12:40 – 12:55pm (15 mins)	Break	
12:55 – 1:10pm (15 mins)	Poster Session 5 Chair TBD 1. Celia Laur: Trainees' experiences with Integrated Knowledge Translation during the COVID-19 pandemic 2. Karen Strange: Establishing a National Research Network in a Virtual World 3. Lupin Battersby: Piloting a new research-to-policy communication initiative for graduate trainees at Simon Fraser University: What worked well, what did not work, and return on investment	The top ranked 18 posters will be featured in these sessions. Combination of pre-recorded presentations & live Q&A
1:10 – 1:20pm (10 mins)	Break	



	Poster Session 6	
1:20 – 1:35pm (15 mins)	 Carole Lunny: A new taxonomy was developed for overlap across 'Overviews of systematic reviews': a metaresearch study of research waste Jennifer Shuldiner: Leveraging the trust of family physicians to contact unvaccinated patients using rostered patients list from Ontario Health Kate Wahl: Supporting evidence-based, values-aligned choice of early abortion method: Development of an online patient decision aid 	The top ranked 18 posters will be featured in these sessions. Combination of pre-recorded presentations & live Q&A
1:35 – 1:45pm (10 mins)	Break	
1:45 – 2:45pm (1 hour)	Panel #3: Evolving methods to accelerate dissemination science during COVID-19 Moderator: Dr. Christine Cassidy (Dalhousie University) Panelists: Dr. Rinad Beidas (University of Pennsylvania) Dr. Tina Fahim (Knowledge Translation Program) Dr. Dawn Stacey (University of Ottawa)	Live
2:45 – 3:00pm (15 mins)	Break	
3:00 – 4:00pm (60 mins)	Presentation: Shaping CIHR's Knowledge Mobilization Framework and Action Plan Presenters: Alison Bourgon, Director General, Science Policy Supports: Amanda Crupi, Manager, KM Strategies; Sheena Chan, Senior Advisor, KM Strategies Description: CIHR's Strategic Plan 2021-2031 includes a commitment to integrate evidence in health decisions by advancing the science of knowledge mobilization (KM), maximizing results for Canadians, and strengthening Canada's health systems through innovation. To achieve this goal, CIHR is developing a new KM Framework and Action Plan that will guide its strategy and activities in this area for the coming decade. This session will feature a presentation of the draft framework and action plan,	Live



	followed by a dialogue session to help shape the future of KM at CIHR.
	Conclusion of Meeting
4:00 – 4:15pm (15 mins)	Dr. Sharon Straus (University of Toronto)
	Closing Ceremony
	Kawennanoron, Cynthia White, Elder & Spiritual Leader