

KT Canada Scientific Meeting Agenda

Theme: Developing and evaluating knowledge translation interventions in a complex health system

Please note that all times listed are in Eastern Standard Time

Day 1 – Wednesday, May 5th, 2021

Time	Session	Format
12:00 - 12:15pm (15 mins)	Welcome and Introductions Dr. Sharon Straus, University of Toronto	Live Zoom
12:15 – 12:45pm (30 mins)	Opening Lecture: "CIHR @ 20: Charting a path to a healthier future" Dr. Michael Strong, Canadian Institutes of Health Research Introduced by Dr. Sharon Straus, University of Toronto	Pre-recorded Zoom
12:45 – 1:00pm (15 mins)	Q&A	Live Zoom
1:00 – 1:10pm (10 mins)	Break	
1:10 – 2:10pm (1 hr)	Podium Presentations, Session 1 1. Dr. Clayon Hamilton - Item reduction, reliability, and validation of the Patient Engagement In Research Scale (PEIRS) 2. Dr. Jasmin Ma - Combining patient perspectives and the Behaviour Change Wheel to develop knowledge translation interventions 3. Jessica Reszel - The experience of using an integrated knowledge translation approach to develop and implement an audit and feedback system in Ontario maternal-newborn hospitals 4. Johnathan Tam - Lessons learned from engaging patient partners in the development of an e-health intervention designed to support self-care	For each: 10-min pre-recorded presentation, 5 mins live Q&A
2:10 – 2:20pm (10 mins)	Break	
2:20 – 3:20pm (1 hour)	Poster presenters – Structured discussions	Zoom – Breakout rooms



3:20 – 3:30pm (10 mins)	Conclusion day 1
--------------------------------	------------------

Day 1 total time: 3.5 hours

Day 2 – Thurs, May 6th, 2021

Time	Session	Format
11:00 – 11:10am (10 mins)	Introduction: Day 2	Live Zoom
11:10 – 12:40pm (90 mins)	Workshop: "Advancing IKT and implementation science: An interactive workshop comparing IKT with engaged scholarship, Mode 2 research, co-production, and participatory research"	Live Zoom
12:40 – 12:50pm (10 mins)	Dr. Tram Nguyen – Ottawa Hospital Research Institute Break	
12:50 – 1:20pm (30 mins)	Panel Discussion, "Ethics Considerations in KT Science and Practice" Professor Nicolas Fernandez, Patient Partner, Université de Montréal Jenny Leese, University of British Columbia Claire Ludwig, Patient Partner, University of Ottawa Samantha Bellefeuille, Patient Partner	Live panel discussion via Zoom
1:20 – 1:35pm (15 mins)	Q&A	Live Q&A via Zoom
1:35 – 1:45pm (10 mins)	Break	
1:45 – 2:30pm (45 mins)	Podium Presentations, Session 2 1. Dr. Celia Laur: Implementer and Researcher Perspectives on Sustaining, Spreading and Scaling up, Quality Improvement Interventions 2. Stephanie Brooks: Strategies for Knowledge Translation Intermediaries to Support and Contribute to Learning Health Systems 3. Dr. Meghan Sebastianski: Knowledge Synthesis Projects and Knowledge Translation Considerations: Patterns and Trends in a Specialized Research Centre	For each: 10-min pre-recorded presentation, 5 mins live Q&A
2:30 – 2:40pm	Break	



(10 mins)		
2:40 – 3:10pm (30 mins)	Plenary, "Why do implementation processes fail?" Dr. Carl May, London School of Hygiene and Tropical Medicine	Pre-recorded presentation
3:10 – 3:25pm (15 mins)	Q&A	Live Q&A via Zoom
3:25 – 3:30pm (5 mins)	Conclusion of the day	

Day 2 total time: 4.5 hours

Day 3 – Friday, May 7th, 2021

Time	Session	Format
12:00 – 12:10pm (10 mins)	Introduction: Day 3 Dr. Sharon Straus – University of Toronto	Live Zoom
12:10 – 12:40pm (30 mins)	Plenary, "Reflecting on KT for a complex health care system in a time of pandemic" Dr. France Légaré, Université Laval	Pre-recorded Zoom
12:40 – 12:55pm (15 mins)	Q&A	Live Zoom
12:55 – 1:05pm (10 mins)	Break	
1:05 – 2:05pm (1 hour)	Poster presenters – Structured discussions	Zoom – Breakout rooms
2:05 – 2:15pm (10 mins)	Break	
2:15 – 2:45pm (30 mins)	Panel Discussion, "SGBA+ Considerations in KT Science and Practice" Moderated by Dr. France Légaré, Université Laval Dr. Justin Presseau, Ottawa Hospital Research Institute Dr. Nicole Etherington, Ottawa Hospital Research Institute Dr. Ruth Ndjaboué, Université Laval	Live Zoom
2:45 – 3:00pm (15 mins)	Q&A	Live Zoom
3:00 – 3:10pm (10 mins)	Break	



	Podium Presentations, Session 3	
3:10 – 4:10pm (1 hour)	1. Danielle Kasperavicius and Dr. Justin Presseau: Mobilizing an Intersectional Lens in KT: Enhancing the Application of KT Models, Theories, and Frameworks	
	2. Dr. Nadia Minian: A Cluster Randomized Trial Testing Two Knowledge Strategies to Facilitate the Integration of Mood Management into Smoking Cessation Programming in Primary Healthcare Systems	For each: 10-min pre-recorded presentation, 5 mins live Q&A
	3. Karen Spithoff and Kate Sanderson: Implementation of a Policy to Improve the Safety of Procedural Sedation: A Barrier and Facilitator Assessment	
	4. Dr. Christine Cassidy: Implementation Strategies to Facilitate the Uptake of Practice Guidelines in Nursing: A Systematic Review	
4:10 – 4:25pm (15 mins)	Wrap up <i>Dr. Sharon Straus</i>	

Day 3 total time: 4 hours 25 mins